Kategóriák
 
 
 
 
 
 

Vízálló

 A jelölések tengerében bizony sokan elvesznek, sőt, sokan tévesen tudják, hogy az adott jelzés pontosan mit is jelent.

ATM

Az ATM jelzés jelen esetben nem a banki automatákat jelenti, hanem karórák, karkötők, stb. vízállósági, nemzetközi jelölése. Az IP-vel ellentétben a meghatározó száma a jelölés előtt helyezkedik el és csak egy számot, az az a vízállóságot jelöli. Ugyan ebben a kategóriában jelölhetik ezt M vagy BAR jelzéssel, de erre később térünk ki.

A pontos jelölés ilyen formában kerül az eszközökre:

  • 3ATM (30M, 3BAR): Alacsony szintű víz elleni védelem*Fröccsenő víz ellen védett, de irányított vízsugár közvetlenül nem érheti. Vízbe meríteni nem szabad, mert az ilyenkor fellépő statikus illetve dinamikus nyomás együttes hatásának nem tud ellenállni. Kisebb-közepes intenzitású esőben vagy autómosás közben viselhető. TILOS zuhanyzás közben illetve záporesőben viselni, csap alá tartani, vagy vízbe meríteni! Megjegyzés: A Water Resist 30M, Water Resist 3BAR, Water Resist 3ATM, WR 30M, WR 3BAR vagy a WR 3ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 30 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!
  • 5ATM (50M, 5BAR): Alapszintű víz elleni védelem*Zuhanyzáshoz, fürdéshez, alkalomszerű, rövid ideig tartó úszáshoz, horgászáshoz, mosogatáshoz használható. Intenzív eső sem okoz problémát. Vízcsap alatt lemosható, a kisebb mértékű, közvetlen vízfelszín alatti statikus nyomást, vagy az úszásból eredő dinamikus nyomást elviseli, de a nagyobb sebességből adódó dinamikus nyomásnak (vízi sportok) vagy a mélyebb merülésből eredő víznyomásnak nem tud ellenállni. A karkötővel rendszeresen, egyszerre hosszabb ideig úszni, a startkőről fejest ugrálni vagy csúszdázni nem ajánlott. TILOS szörfözés, vitorlázás, vízi síelés, jet-skizés közben viselni, búvárkodáshoz használni! Megjegyzés: A Water Resist 50M, Water Resist 5BAR, Water Resist 5ATM, WR 50M, WR 5BAR vagy a WR 5ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 50 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!
  • 10/15ATM (10/15M, 10/15BAR): Közepes szintű víz elleni védelem*Rendszeres úszáshoz, strandoláshoz (beleértve a csúszdázást, fejesugrást is), szörfözéshez, vitorlázáshoz, légzőpipás búvárkodáshoz használható. A nagy sebességből adódó dinamikus nyomásnak (gyors vízi sportok) nem tud ellenállni. TILOS vízi síelés, jet-skizés közben viselni, illetve légzőkészülékes (Scuba Diving) vagy Hélium gázos búvárkodáshoz használni! Megjegyzés: A Water Resist 100M, Water Resist 10BAR, Water Resist 10ATM, WR 100M, WR 10BAR vagy a WR 10ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 100 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!
  • 20ATM (20M, 20BAR):Magas szintű víz elleni védelem*Úszáshoz, strandoláshoz, szörfözéshez, vitorlázáshoz, légzőpipás búvárkodáshoz, vízi síeléshez vagy jet-skizéshez egyaránt használható. TILOS légzőkészülékes (Scuba Diving) vagy Hélium gázos búvárkodáshoz használni! Megjegyzés: A Water Resist 200M, Water Resist 20BAR, Water Resist 20ATM, WR 200M, WR 20BAR vagy a WR 20ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 200 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben

* A használat során mindig tekintettel kell lenni a fizikai törvényekre, különösképpen a hőhatásra, valamint a dinamikus nyomásból származó vízterhelésre.

 

 
 
 
UTOLJÁRA NÉZTE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió